Tisztelt ügyfeleink! December 20. és január 4. között szervizünk zárva tart. Kellemes ünnepeket kíván a VSzerviz csapata!

Fontos tanácsok autóvásárlás előtt

Kezdeném azzal, hogy a típus egyre kedveltebb és folyamatosan nő a behozott példányok száma ennek egyszerű a magyarázata: Az autó jó! :)….illetve még nem igazán van alternatívája a biztonság, menetteljesítmény, extrák és a kinézete miatt. Sokan kérdezik, hogy a fenntartás mégis mennyibe kerül….erre azt tudom mondani, hogy semmivel sem többe mint egy német prémium márka fenntartása.

  1. Előélet Nagyon fontos az autó előélete! Jellemzően, a szervízkönyvből lehet kideríteni, hogy hol szervizelték az autót, ezután célszerű emailt írni a szervíznek és ha szerencsénk van átküldik az autón elvégzett műveletek listáját. Németországból nem javasolt a behozatala mert több ügyfelem (én is sajnos) km visszatekert autót sikerült vásároljon. Ezeket az autókat Hollandiában nagy kedvezménnyel lehetett megvásárolni, ami Németországba átkerült az már valószínű valami ügyes török “iparos” keze munkáját dicséri(van olyan ügyfelem akinek hazafele a nulláson ugrott át a km óra 160-ról 360-ra).
  2. A km Nem feltétlenül kell félni a sok(220e-300e) km-es daraboktól, ha az autó megfelelően karban volt tartva. Tapasztalataink szerint az elektromos és diesel motor futásteljesítménye kb 30-70%(a diesel javára) Gyári diagnosztikával kiolvasható a megtett diesel km száma. Volt olyan autóm ami kb. 320e km-el (német-török vásárlás) rendelkezett, ebből 225e tett meg diesel módban, az autón nem látszott a használat nyoma és a motorrendszer is teljesen rendben volt jó a kompresszió, a turbók (ez biturbó ám 🙂 ) parádésak olajfolyásnak nyoma sincs.
  3. Extrák Rengeteg felszereltséget láttam már….a bőr ülés színétől a tetőkárpit színéig választható volt az extra lista.2015 második felétől megjelenik a momentum felszereltség. Jellemzően ezeknek az autónak az árat a megtett km és az extra lista határozza meg. Én, még az elején mikor felbukkant vettem az autót és boldog voltam, hogy van benne bőr és navi :). Azóta rájöttem, hogy a sajátom a legegyszerűbb felszereltségű, nekem mondjuk tökéletes így is, de sokan adaptív tempomat és oncall nélkül már nem választanak autót. Szóval megéri inkább várni egy megfelelő felszereltségűre.
  4. Állapot Jellemzően ez idáig nem nagyon találkoztam nagyon “kotlák” példánnyal…..ha nincs hybrid rendszer hiba üzenet, az autó nem volt rommá törve,a motornak jó hangja van(generátor csapágy sem szól)akkor az autó mindenképp gondolkodásra érdemes . De egy alapos átvizsgálás mindenképp javasolt.
  5. Szervíz A autó klímarendszere a kardinális…..azt mindenképp rendbe kell rakni(tisztítás után egy felújított kompresszor felszerelése a leghosszabb távú megoldás. Vásárlás előtt érdemes megnézetni a kormányművet, mivel nem igazán szeretik a magyar utakat (frissen behozott példányoknál még nem láttunk hibásat) 180000 km a vezérlés csere intervalluma, de sok esetben a generátor feszítő rendszert (90000km a csereperiódus) nem cserélik (hozzá nem értés, vagy költséghatékonyság céljából) erre nagyon oda kell figyelni, mert ha a generátor szíj megsérül és begyűri a főtengely ékszíjtárcsa akkor az kb. gazdasági totálkár… Váltóolaj csere …érdemes megcsináltatni, ha hosszabb távon gondolkozik az autó megtartásában (90e kilóméterenként kéne elvileg) Kötelező szervíz: 30e olaj és szűrő csere 60e olaj és összesszűrő 90e generátor szíj és feszítő 180e vezérléscsere (itt érdemes a vízpumpát és az erad olajat is lecserélni)
  6. Gyári Visszahívások: Ezek olyan szervíz műveletek, amit a gyári szervízek ingyen elvégeznek bizonyos évjáratig, illetve km-ig. Általában ezek az autó 5 éves koráig vagy kevés esetben tovább is érvényesíthetők. Minden olyan szerviz, aki rendelkezik gyári előfizetéssel, képes ellenőrizni illetve tájékoztatni az ügyfelet az autóját érintő visszahívásokról.